perkahwinan kami

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Tuesday, 10 September 2013

Merapu Merepek Meraban

Assalamualaikum

entry kali nie dibuat sekadar mengisi masa lapang...xde kerja kowt..ye la awal-awal semester mne de keje..nant dah last-last baru kalut nak buat itu ini...hahah..semua nak buat last minute...hahah...tp sem nie xleh la nak buat cam semester yang lepas-lepas..kena la pandai bahagi masa....sebab pe???? sebb sem ni aku kena siapkan paper projek..skunk ni pon duk kat library..tgah cari-cari bahan....sambil-sambil tggu en suami mai ambik aku la...macam nie la orang yang xnak berdikari..semua takuttt..semua nak bergantung kat en suamiiii jeeee....klu kije nant cmner...hoho...xnak keje lahhh..nak jadi suri rumah je..laagi best...wakakaka....tp boleh tahan keeeeee duk kat umah lame-lame...OMG..xsanggup..nak kerja la jugak...tp tgok la dulu cmner...hohoho..atau sambung masterrrr....hohoho..sambung masterrr kena pk dulu la cmner..kesian iman..mesti dia nak adik kan..wakakaakaka...nnt ummi bgi adik ye..tp not now la..kena tggu ummi habis degree dulu ye..hehehhe...ish..memang merapu n merepek sguh lerrr.

gambar hiasan semata-mata


okeey ler..thanks 4 reading..:)




Wednesday, 28 August 2013

Akhirnya...Semester Terakhir..Yeayyyyyyy!!!!!!!!!

Assalamualaikum..

Fuhhhhh..berhabuk sudah blog aku ni..al maklum la..mood rajin sgt2 nak update blog datang..tu yang blog nie sunyi sepiiiii je...xde entry..hohoho....bukan xnak update..tp aku malas..kan best ade bibik..leh tolong update blog untuk aku..hahhahaha...

skunk nie aku tgah cuti semester ag....tp hanya berbaki lebih kurang seminggu je lagi..nant aku masuk kuliah balik la...adoyaii..lame kowt cuti..ase otak nie..cam beku dah..hoho...subjek pon dah daftar...sem ni aku ambik 12 jam kredit jeee..satu hari 2jam je...yeayyy...tp xyah nak hepi sgt la....sem ni aku kena siapkan paper project...jadi mase yang lebih tu..kena fokus kat paper project la...kena pandai2 bagi mase la...pas nie ku kena main tiga peranan...yang pertama peranan sebagai isteri, peranan sebagai ummi dan peranan sebagai student...hoho....banyak tanggungjawab tu...huhu..bnyk ke..orang lain lagi banyak tanggungjawab kowt dari aku..huhuhu...

nak tgok jadual aku untuk sem akhir tak....aku nak tunjuk klu nak korang nak tgok...hahhaha...k sabar2...nak tunjuk la nie...hahhaha...(gaya tu cam orang nak tgok sgt).. wakakakaka...tak kisah la..nak tunjuk jugakkk...nak tunjuk jugak (mengedikss)..hahhaha

nie dia..hehehhe...
okkey la..anak aku duk panggil dah tu..thankss 4 reading..:)

Wednesday, 31 July 2013

Nurul Iman Kiss Budak Lelaki

Assalamualaikum

hari ahad aritu..aku ngan en suami keluar p cari kasut ngan beg raya..seingt aku..19 ramadan..aku keluar pas solat zohor...dalam pukul 3.30ptg..hehhe...akhirnya jumpa jugak kasut ngan beg idaman..hohoho...nak tgok ke..ehhhh..mne boleh..nnt basi la..klu nak tgok p raya kat umah aku..hahhaha.....

pas beli kasut aku ajak en suami p putrajaya...huhu..en suami tanya aku..buat ape nak p putrajaya..aku gtaw la..nak solat asar kat putrajaya...hahhaha..punya la jauh masjid nak solat asar..sebenarnya..nak jalan-jalan..okey...sambil menyelam minum air..tak gtu u olll....hahhaah

hobi iman dia bile duk dalam keta tdo je la...bila keta berhenti..dia bukak mata...jadi..setiba aku kat masjid putrajaya tu..iman bangun la..maknanya iman masuk masjid dalam keadaan mamai lagi..tp..bila aku letak je dia dalam masjid..ya Allah..semua tempat dia nak teroka..adoyai..punya la penat nak kutip...banyak jugak la vdio aku ambik...antaranya ialah :
video
sedang dia duk main-main tu..datang la pelancong dari indonesia duk sebelah aku..ada anak 2orang...dua-dua lelaki.sorang tdo sorang tak...yang tdo mungkin berusia 2thun lebih kowt..yang tak tdo tu..dalam usia 1 lebih..sebab dah pandai jalan..yang pandai jalan tu duk jalan-jalan dalam masjid putrajaya tu..iman tgok budak tu jalan-jalan duk tawaf dalam masjid dia nak ikut serta la...tp....alahai..budak laki tu malu pulakkkk..p lari duk kat mak dia...iman lak jenis steady..p jugak ikut..aiyaaa..ape la anak dara ummi ni..ngorat budak laki lak..pastu aku tggalkan iman kat adik ipar aku..sebab aku nak p ambik wuduk jap..mase p ambik..adik ipar aku cite..iman cium budak laki yang duk tdo tu..mase dia cium tu..budak laki tu dah bangun..tp duk baring ag..huhuhu...2 kali jugak dia cium..hahhaha...pas cium dia boleh pulak main sentuh-sentuh pipi budak laki tu..nasib baik budak laki tu tak nangis..huhuhu..ye la kan..bangun bangun tdo je kena cium..hahhaha....tp xbest la..mase kejadian tu aku xde....klu x..lagi best..hahhahahha...

xleh duk diam langsung

ok..thanks 4 reading..:)

Monday, 29 July 2013

Iman Pergi Terawih Tapi Aku Yang Kena Marah..Huwaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!

Assalamualaikum

Hari ni aku nak cite pengalaman bawak iman p terawih..hoho..excited kowt mase mula-mula bawak iman...biase klu pergi terawih..aku bergilir jaga ngan adik ipar pompuan aku nie..dia pergi aku duk umah..aku pergi dia duk kat umah..hehhe..tp pada suatu hari..hahhha...14 ramadan..hati aku tergerak..nak bawak iman pergi solat terawih kat surau area umah aku je...\

mase mula-mula sampai tu..aku letak je iman kat lantai surau...bayi riang nie pantang jumpa kanak-kanak..dia mesti nak main..kenal ke tak iman xkisah...pas letak kat surau tu terus dia merangkak pergi kat budak-budak  duk main tu..tp aku tak bagi..risau jugak kan..takut dia main kasar-kasar ngan iman...hohoho..jadi aku dukung iman letak kat sebelah...tp..pas solat isyak..tgok iman dah xde dah...kanak-kanak riang kat surau tu duk main gilir-gilir dukung iman....

dipendekkan cite..iman memang xde masalah mase kat surau tu..xperlukan puting..xperlukan susu..xperlukan mainan..main je..ceria jeeee..ye laa..ramai kawannn..kat umah kawan ngan umi abi..ngan mak sedara je..mne best..hahha...umi abi lak main cmner sgt...xkan umi abi nak main lompat-lompat cam budak kecik lak kan..xnmpak la sifat keibuan dan kebapaan lak kat ctu..hahhah...

pas balik terawih tu aku gtaw adik aku yang aku bawak iman p terawih..hihihi...pastu adik aku cite kat tok ma iman..hohoho...esok nyerr..pas bersahur..tok ma cal aku..hohoho..pelik kan..sahur-sahur dah cal..ingt nak dapat durian runtuh..haiyaaa...rupanya..makan kerepek pedas..hahhaha..tp okkey la..kerepek pedas makan sekali sekala..best jugak..hhahahah..korang faham ke...hahahha..kerepek pedas tu kena berleteq la..hahhaha..mak aku marah la bawak iman p terawih..huhu..sayang sungguh tok ma kat nurul iman..tok ma marah ummi sebb dia takut iman hilang..hoho..tapi betul jugak ape yang mak aku gtaw tu...kan budak-budak kecik je yang duk main ngan iman..dibuatnyer dia bawak iman keluar surau n kebetulan ade orang jahat..haaaa..cmnerrr...tu la..en. suami pon risau jugak pasal benda tu mase awal-awal nak bawak iman..tp sebab aku beriya-iya nak bawak..dia benarkan..tp bila mak aku dah cakp macam tu..suami aku dah xizinkan la...

serius seram bila kena marah ngan mak sendiri ni..ye la..dah lame kowt xkena marah sejak kawin nie..balik-balik kena marah..haiiii..kecut perut den..kahkhakahakahk...klu kita pk...uruf dan adat di malaysia ni...xwajar bawak bayi p surau atau masjid..tambah-tambah ngan anak aku tu..dah pandai bergerak..takut kena culik ke atau apa-apa yang bahaya berlaku mase solat...tambah-tambah kat malaysia ni...banyak kes jenayah..ye la..malang tak berbau kan..huhuhu..sape tak sayang anak..sabar ye iman..bila iman 2tahun ummi bawak iman p solat terawih okkey..ummi belikan telekung solat sekali..hihihi...


rajin sgt mengemas anak ummi sorang ni..untung ade anak pompuan..hohoho


okkey thanks 4 reading..:)

Monday, 22 July 2013

Kisah Nurul Iman Dengan Negro

Assalamualaikum

Semalam hari ahad..jadi ajak en.suami kuar shopping..kami keluar pas asar...jadi terpaksa la berbuka kat luar..klu ikut hatii..aku xnak buka puasa kat luar...klu boleh setiap hari aku nak masak untuk  bulan puasa ni...tp apakan daya..huhuhu..dan semalam jugak..en suami tak pergi solat terawih..hoho..kan dah tggal terawih..asalnya dia nak balik solat terawih kat umah..tp..balik2..badan dia tak sihat pulak..demam...hohoho..aiya..shopping sikit dah demam ke...hahhaha..bukan dia je..aku pon same...pening..xtahu la nape...

kami berbuka puasa kat kfc je..kat tempat makanan lain..serius..ramai giler orang...malas nak bersesak-sesak..kfc jadi pilihan sebb kfc xramai sgt org..kfc pon xpelah..janji kenyang..hohoho...mase duk tgh makan tu..datang sorang negro dengan awek atau kawan pompuan dia..pompuan tu melayu...mungkin student kolej kowt....iman biase la..mne leh duk diam lame-lame..bila dah borink mula la nak cari kawan nak main....mula-mula...iman duk tenung je negro tu....tp aku xambik port sangat la...tp aku xtahu la kowt2 negro tu jatuh hati ngan tenungan iman..hahhha..oh no....xrela bermenantukan negro..kahkahkahkah...

lame tu..aku dgr iman bunyi suara..cam duk sembang..hahha..rupanya dia duk main ngan negro tu..kahkahkah..iman ni..semua orang dia nak main...negro tu lak leh layan iman..nasib baik dia xambik dukung iman...huhuhuhu..klu dia nak dukung..aku xkasi punya...kan xpasai2 dia buat lari anak aku..huhuhu..yang paling kelakar tu..gaya negro tu main ngan iman..hahhahahah..ingt balik..leh tergelak sorang2...hahhaha..mase negro tu main ngan iman..dia buat suara macam nie.."lululululu" hahahhaha..gaya macam main ngan anak tarzan pon ade..kahkahkahkahkah...satu kfc tu dgr kowt..hahahha...iman pe lagi lagi..suka bukan main..hahhaha...siap angkat tangan nak mintak dukung....hahha..pe la iman nie...lame jugak la dia main ngan iman..last-last iman layan tv yg ada kat depan dia..

nak sambung cite lagi ke..xyah la..muka dah borink tu..hahhahhaha...maaf la ye..story sal anak je...eh..suka aty la..ini blog..aku yang punya..yang penting aku tak menyusahkan sape2

dah macam2 telatah iman skunk...semua menghiburkan..hehhe...luv u lah


k..thanks 4 reading..:)

Saturday, 20 July 2013

Puding Kastard Koktel

Assalamualaikum

Baru-baru nie aku ade buat satu jenis pencuci mulut..alang-alang buat..aku nak kongsi la resepi kat sini..asalnya aku nak buat tuk makan berbuka puasa..tp disebabkan en suami balik lambat..aku masak malam tu..pas berbuka..pas en suami balik terawih leh la makan...kejap je..dan senang...moh kita terjah..hahhaha

bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat puding:
1cawan tepung kastard
5cawan air
1/2 cawan susu cair
1/2 cawan gula

cara nak buatnya:
gaul gula, susu cair,air dan tepung kastard bersama-sama. pastu masak dengan menggunakan api yang sederhana..hendaklah dikacau selalu ye..kacau sehingga pekat. kebiasaannya dalam 15-20 minit je..bila dah pekat tu matikan api dan tuang dalam bekas..ikut suka hati la nak tuang dalam bekas kecik-kecik ke..or atau nak tuang dalam loyang..klu aku tuang dalam loyang je...senang dan cepat..hihihi..pastu biarkan ia sejuk sebentar..bila dah agak sejuk..bolehla dimasukkan di dalam peti ais...setelah beku..boleh la dihidangkan.

seterusnya bahan-bahan untuk kuah
1 tin koktel buah-buahan
1 tin susu cair
1 tin air (air bersih taw atau yang dah dimasak)
1 cawan gula
ais ikut suka hati

cmner nak buat???

sonang je...hahhah..kacau gula bersama dengan air (hingga hancur)..pastu bolehla tuang koktel dan susu cair..kemudian..ambik puding yang dimasak tadi dan masukkan kedalam mangkuk. setelah itu tuangkan kuah yang becampur koktel buah-buahan.klu nak tambah kesedapan..leh tambah ais..ikut suka hati nak sejuk cmner..hohohoo

kannnn...senangkan..aku buat..kejap je...ape lagi...pas bace resepi aku ni..sila la ke kedai cari bahan..buat untuk family..kompirm family suka..selamat mencuba..:)

nie contoh ye..aku ambik dr pakcik google nie..aku malas nak snap gambar..hohoho
thanks 4 reading

Thursday, 18 July 2013

Kesian Kucing Kena Puasa Jugak...:(

Assalamualaikum...

Alhamdulilllah hari ni dah masuk 9 Ramadan..semoga iman kita masih kuat..n semoga pahala puasa kita di terima oleh Allah..aminnn

tadi mase duk tengah sahur ..en suami duk citer sal kucing kat pejabat...kucing tu lapar..sebab kantin tutup..jadi xde makanan yang dia nak makan...asyik duk bunyi meow meow meow je..kesian kan....pastu en suami suh aku bungkuskan makanan untuk kucing...nnt senang dia nak bawak ke pejabat...jgn en suami yang makan sudah..hahhahaah....

asalnya kucing banyak kat pejabat en suami kerja..tp dah tggal sekor dah..yang lain xtahu pegi mne...mungkin dah berhijrah..cari tempat yang bnyk makanan kowt...

moral of the story : berbuat baik lah walau pada haiwan sekali pon...

kucing pon makhluk Allah jugak kan...

Thanks 4 Reading


Wednesday, 17 July 2013

Banyak Benda Yang Nak Di Luahkan

Assalamualaikum

Alhamdulillah..kita dah masuk 8 ramadan hari nie..kannnn...ase kejap je...pejam celik pejam celik dah seminggu....maknanya..ramadan hanya tinggal 3 minggu je lagi..pas ni ramadan nak tinggalkan kita dah...sedihnya...semoga dikesempatan yang masih ada nie..kita beroleh keampunan dari Allah...sebab dosa kita nie banyak..xterhintung..malu nak mengadap Allah nanti ngan dosa-dosa kita nie...kadang-kadang dalam kita tak sedar kita melakukan dosa...Allahuakhbar...tak tahu nak cakap..klu mati nant..bekalan ape je yang kita ada nak bawak masuk kat dalam kubur nant...

2 hari yang lepas...pas terawih ade ceramah...ustaz yang ceramah..selalu sebut mati..yes..MATI!!!!...ade satu ayat yang ustaz sebut yang membuatkan aku ase terkilan, takut, seram..semua ade la..ayat yang ustaz gtaw tu berbunyi camnie

"LUBANG KUBUR TAK PERNAH LUPAKAN KITA..KITA JE YANG LUPAKAN LUBANG KUBUR"

ayat nie je yang selalu bermain di fikiran..ya Allah..takutnya ase...dengan hati yang sentiasa berbolak balik nie..dengan iman yang turun naik nie...apa yang diharapkan kita mati dalam keadaan taat kepada Allah...ya Allah..indahnya..klu mati dalam keadaan hati yang selalu ingt kepadaMu....

ye...memang la mati tu pasti..tapi kita nie persiapan untuk mati tu..ade ke...sejak dua menjak nie pon asyik mimpi pasal tuuu je..mungkin sebab terlampau fikir kan..atau ajal semakin mendekat..Allahuakhbar..

di kesempatan ini aku nak mintak maaf la kat semua-semua yang kenal aku...seandainya ada salah dan silap yang aku buat..aku mintak ampun..ade terkasar bahasa..terumpat secara sedar atau tidak sedar...mintak maaf sangat-sangat...


thanks 4 reading

Saturday, 13 July 2013

Pertandingan Antara Suami Dan Isteri

Assalamualaikum...

Alhamdulillah hari ni kita dah masuk 4 ramadan....semoga ramadan kita diisi dengan perkara yang bermanfaat ye....

seperti biase..klu tiba bulan ramadan..aku ngan en suami akan buat pertandingan khatam quran..sape yang khatam dulu dia menang..hoho..klu tahun lepas..aku menang..kali nie kita tengok sape yang menang...(lambat atau cepat tetap kena khatam)..tahun lepas aku khatam quran ngan baby iman dalam perut....mintak-mintak la nurul iman jadi hafizah suatu hari nanti..amin...hoho...

bagi suami isteri yang de kat luar sana..jom la main pertandingan nie..xrugi..best lagi...klu isteri tgok en suami mengaji..terus di capainya al-quran..nak mengaji jugak..takut en suami menang..hahha...begitu jugak sebaliknya..hehe...

setakat ni kami hnya mampu khtam sekali je..doakan kami semoga dapat khtam quran banyak-banyak kali lagi di bulan ramadan yang mulia nie..amin.....okkey la..dah nak berbuka..selamat berbuka puasa u olls....:)

selamat berbuka


thanks 4 reading....

Thursday, 11 July 2013

Tak Nak Tido Malam Lagi? Kan Dah Kena!!!!

Assalamualaikum

Apa khabar u olllsss...cmner puasa..okkkeyyy ke...hehhe...aku alhamdulillah okkey..walaupun hari first puasa xsempat sahur...huhuhu...ari ke dua alhamdulillah...sedar...heheheh..walaupun tido lewat..dalam kul 2 jugak kowt..ye la..nurul iman bt mohd fairul zaman tu xnak tdo..jadi ummi abi xleh tido jugak la..aiyaaa...semalam aku buat air indocafe cincau pas balik terawih...iman pon nak jugak..jadi aku bagi la..mungkin sebab minum air indocafe cincau tu kowt iman jadi susah tido je...kejenya nak mainnnn jeee...

so..nak bagi iman tdo..kami tutup lampu..n then buat-buat tdo...hohoho...ingtkan menjadi..tp hampeh..leh pulak dia panjat badan aku ngan en suami..ingt kami nie tilam automatik ke..hhahaha...dah tu siap pukul-pukul muka lagi...adoyaiii..mne leh tahan..xleh nak pura2 tdo la cmniee..sakit oiiii....dgn kukunya yang panjang tu...huhuhu..hari ni hari khamis...nnt abi balik keje abi potong kuku iman..ummi potong xcantik..hihihi...

bila dah borink main atas kite orang..iman g skodeng orang ikut tingkap bilik kami lak...lame juga dia duk menung kat situ..entah apa yang dinengoknya aku pon xtaw...yang aku heran..dengan suasana bilik yang gelap tu..leh dia selamba rock main..hohohoho...adoyaiii..peninggg kepala den nie hah!!!...

aku yang otak giler2 sikit...TING!!!!!...datang idea nak sakat iman..hahahhh..padam muka...xnak tido lagi..ehhh..aku xbuat kije nie sorang2..aku ajak en suami sekali..kahkahkahkahkah...kejam takkk....x kejammmmm..hahha...nakal ckit je...huahuahuahua...haaa...korang nak taw pe rancangan aku....hah..xnak taw..xnak taw pon aku nak gtaw jugak..kahkahkahkah....

aku ngan en suami plan main sembunyi2 ngan iman..hihihi..tengah dia duk syok-syok sekondeng orang tgah2 malam tu..aku ngan en suami..memulakan operasi..hihihi...aku kat penjuru katil..suami aku lak duk mengadap ngan katil..fungsi aku duk kt penjuru katil...risau takut iman terjun katil..en suami mengadap katill..sebab nak tgok iman..takut jadi pape..see...senakal-nakal kami..kami still protect our daughter..hhahaha..

mula-mula tu iman xperasan langsung ketiadaan kami..hahah..aku ngan en suami lak sakit badan sebab kena baring atas lantai..adoyaiii....so..sebab nak ambik perhatian iman..aku ngan en suami buat bunyi kucing..mula-mula kami buat bunyi anak kucing..tapi xdilayan nyaaa iman...hahha....jadi kami buat suara kucing jantan lak...hahaha...baru la dia pusingkan badan tgok kami xde...hahahah...ape lagi mencari laaaa...si nurul iman tu...ehhh..dia xnagisss...dia cariiii jeeeee..kami yang duk kat bawah nie..tak tahan nak ketawa..tp calm down dulu...nak kenakan anak katakan..hahha.....pastu dia pergi kat tepi katil..intai kat bawah..aku ase dia xnampak aku kowt...kebetulan hp duk atas katil..dia campak hp tu kebawah..hahhaha..mungkin sebab nak tahu ketinggian katil tu kowt...hahah..nasib baik dia cmpak kat atas badan aku nie hah..klu tak..mahu cari hp baru jugak la...hahhaha...

pastu puting yang duk kat mulut dia tu jatuh..haaa..start dari tu la dia nangis...hahha..aku tak tahan jugak tgok dia nangis...tp xpe2..kita tgok dulu..pe tindakan iman...hahahha...tgok iman nagis..kami pon tiru gaya iman nagis...pe yang keluar dari mulut dia ialah..ma bahhh...hahhaha...paggil tok ma n tok abah ke...hahahah..kami tiru je...bila dgr suara kami..terus dia diaaammmm je..cari2 je suara kami...hahha..xleh blah tgok iman..pusing kiri..puisng kanan...pas tu pusing kiri pusing kanan...hahahha...tp xlame aku kenakan iman..xsangguppp oiii...huhuhu..keciannn dennn...ckit-ckit dah la...kami bagun dari tempat persembunyian tu....dengan ketawa berdekah-dekah.. n g bukak lampu..hahhha...g peluk-peluk iman...hohoho..sape xsayang anak oi....lepas kejadian tu.. baru la dia tido...hohoho..

nant bila iman dah besar..iman bace balik..mungkin iman akak cakap..nakal jugak ummi abi aku nie..hahhaha...moga tulisan ummi kali nie menyimpan seribu satu kenangan antara kita yea sayang...:)

kami memang nakal...
walau senakal mane pon ummi abi..ummi nak iman taw..ummi n abi sayangggggg ketat-ketat kat iman taw
opsss..terpanjang lak entry kali nie..okkey..

time kasih pada yang membacanya..:)

Wednesday, 10 July 2013

Demam Nak JAlan Kowt!!!

Assalamualaikum

Alhamdulillah..sekarang kita dah berada dibulan ramadan..yeaaa..saya suka..saya suka...tambah-tambah sambut ramadan dengan en suami..hoorey..tahun lepas xmenyempat nak sambut ramadan ngan en suami...klu sambut ngan en suami pon mase en suami balik kg..sebb mase tu aku duk ngan my family..hohoho...

tahun nie sambut ramadan ngan en suami sekali dengan baby...tahun lepas iman sambut ramadan ngan ummi dalam perut kan..siap puasa lagi tu kan...hehhe..tahun nie..iman nak puasa jugak ke...hahhaahha..haiya ummi..iman xcukup umur lagi la....hihihi..klu iman puasa..badan yang montel tu mungkin jadi slim time raya...hhahaha...

okkey..entry kali ni..aku nak citer sal iman...8.7.2012 hari isnin... iman demam..badan dia panas..hohoho..bila tengok anak badan panas..hati ibu mane yang tak risau kan...cal mak kt kg...mak ckp bg cooling water cap kaki tiga..pastu tampal cool fever...aku buat la seperti yang mak aku suh tu..tp badan iman tetap panas jugak..n makin menjadi-jadi..iman pulak makin kuat merengek...pas solat maghrib kami suami isteri terus bawak iman p klinik..kami p klinik Rakan Medik kat kelana jaya...dr sana pon okkey...hohoho...jap nak tunjuk gmbar baby iman demam..hihihi...

saya demam
pas balik dari klinik tgok iman dah ceria sikit..dah start mebebel macam biase..alhamdulillah lega...tp bagi jugak ubat...nasib baik iman jenis suka makan ubat..senang keje ummi..heheh...mak gtaw..iman demam nak jalan kowt..klu betull..hohoho..sukenyaaaa....cepat la imannn leh jalannnn....xsabar ummi nak tgokk iman bertatih...

okkey la..tu je kowt...selamat berpuasa semua..semoga ramadan kali nie diisi dengan perkara yang bermanfaat...:)

Thanks 4 Reading


Saturday, 6 July 2013

Kalau Hari-Hari Macam Ni Kan Best!!!!

Assalamualaikum

hai semua..pe khabar..pe cer..heheh...semoga sihat la ye..hohoho..pe korang buat hujung minggu nie..hah..duk umah je..xbest la duk umah..g la jalan-jalan ke..riadah ke..shopping ke...klu yang dah kawin tu..ajak en Suami shopping..shopping kan salah satu terapi jiwa...heehhehehe.....

haaa...pe aku buat cuti hujung minggu nie...xde buat pape..pagi tadi g kenduri kawin kawan sepejabat en Suami...kat Kuala Selangor..cam best la..konvo ramai-ramai...hehehe...leh kenal isteri kawan-kawan en suami..heheh...ade yang ade 2 orang anak...ade yang 3 orang anak...and ade jugak yang lum kawin lagi..hihihi....xsampai seru lg kowt..

pas balik kenduri kawin...en suami p ajak mandi air terjun kat ulu yam..fuyyoiiiii..........i like..i like..hahhaah...aku pe lagi...suka sgt..ase nak turun kereta..pastu nak melompat tinggi-tinggi..hahahah...over je kan..mandi air terjun je pon...kahkahkah..entah pape la minah nie...ellehhh..biar la..aku kan suka mandi air terjun..bestttt..sejuk je...klu leh nak suh en suami buat umah kat air terjun...pastu en suami kerja tanam-tanam pokok..hahha..pastu jual kat pasar...hahhaha...lagi best kowt duk macam tu..hahhahahha..pe la angan-angan..hahah..macam hidup orang asli gtu lol..kahkahakahkahak....

tp aku sampai kat ulu yam tu dah lewat..dalam kul 5.45 petang dah..orang pon dah nak balik sumer dah...hahhaha...aku xkisah..org nak balik..balik la..aku nk mandi air terjun jugak...hahahha...aikkk..kenapa lewat..yela..balik kenduri kul 3.30ptg...pastu berhenti kat R & R...aku xingt nama tempat tu..pastu solat zohor...pastu lepak kat R& R sambil-sambil tggu asar..bila dah siap asar..baru bertolak pergi ulu yam..yang lambt tu..sebb sesat..xjupe jalan nak p ulu yam..kahakhakah..last2 tanya org..akhirnya jupe jugak jalan..balik dari ulum yam tu dah pukul 7 dah..sampai umah dalam pukul 7.50...sempat la solat maghrib kat umah..hehheh...

haa..tu je la aku nak cite..kihkihkih..saje mencoret pengalaman..heheh...nnt boleh buat kenangan..:)



gambar hiasan semata-mata
Thanks 4 reading..:)

Wednesday, 3 July 2013

Baju Raya Oh Baju Raya

Assalamualaikum

Pe khabar semua..aku sihat2 je..duk tgah masak nie...ikan patin masak tempoyak..aiyakkk..tengah masak pon leh buat entry ke...hhahaha....biar la..janji pe yang aku masak menjadi...nnt klu ade masa aku kongsi resepi okkey

Puasa dah mendekat..maknanya raya pon semakin dekat..pe tema baju raya korang..tema baju raya aku rahsia la..hhahaha...pe yang menjadi masalah sekarang...tukang jahit dah xnak ambik tempahan..adoyaiii..klu leh xnak la beli yang dah siap..cntik memang cntik..tp xbest..dan satu lagi baju tema aku untuk raya kali ni..susuah sikit nak dapat..susah ke..cari xlagi dah kata susuah..tp memang susah la...huhuhuhu

aku sendiri pon xpasti..sama ada dapat memenuhi tema atau tak..hukhukhuk...baju iman dah jupe..ummi ngan abi je xde lagi..tp baju iman pon xjahit lagi..huhuhu....banyak susah oiii...

xpe la..pk dulu jalan penyelesaian...pk sampai jumpa jalan..jalan yang lurus..hukhukhuk....

p/s : tadi ada org komen blog aku..hihihi...pas bace sakit mata..sebb warna pink terang sgt..heheh..okkey pasni nak tukar colour blog..warna yang soft sikit...ngeh3...

gambar xde kaitan ngan entry..saje nak gtaw..hari nie iman genap 10 bulan



thanks 4 reading


Tuesday, 2 July 2013

Butir Nangka

Assalamualaikum

haaa..ari den nak kongsi resepi butir nangka pulop..heheh...sape yang nak buat boleh la nengok resepi den nie..hikhikhik...jadi org negori lop aku nie..(eh negori ke..)..hahahha...

aku baru je siap buat butir nangka..xmakan pon lagi..hihihihi...tggu en suami balik surau dulu..nak makan same2..best ckit...main suap2..hahhah...mengediksss je..hahhaha..

okkey kembali kepada topik asal

bahan-bahan yang diperlukan (dalam 7-8 orang)
1-4 cawan tepung beras pulut
2-air
3-sedikit kapur makan
4-sedikit garam
5-pewarna hijau

untuk kuah pulak
1-santan kotak (aku guna separuh kotak je)
2-gula (ikut tahap kemanisan korang suka)
3-1 sudu makan halba (aku xletak-xsuka)
4-garam
5-daun pandan

cara-caranya

masukkan sedikit air, sedikit kapur makan, secubit garam serta pewarna ke dalam bekas
masuk tepung sikit demi sikit, gaul dan pastikan adunan menjadi doh dan tidak melekat ditangan.
kemudian panaskan air sehingga mendidih, masukkan doh yang telah digetel sebesar ibu jari tangan baby (agak-agak la nak besar mne), bila dah masak ia akan timbul. bila dah timbul, terus cedok dan masukkan kedalam bekas yang berisi air..supaya xmelekat.

untuk kuah pulak, masukkan santan, gula, daun pandan, garam. masak sehingga mendidih. kemudian masukkan buti nangka yang digentel tadi. sedia untuk dihidang.

p/s : klu nak kuah banyak letak santan lebih begitu jugak dengan halba..klu korang suka la

abaikan bentuk gentelan tu erk..xde seni katakan..hihihihi
selamat mencuba..:)

Jaga-Jaga Niat!

Hadis Qudsi
"Orang yang akan diadili paling awal ialah seorang yang mati syahid. Allah memperlihatkan kurniaan yang pernah diberikan kepadanya.

Allah bertanya : 'Apakah yang kamu lakukan dengan nikmat tersebut?'

'Aku berperang di jalan-Mu sehingga aku gugur sebagai syahid.'

'Kamu tipu! Kamu berperang supaya kamu dipanggil wira. Dan gelaran itu telah diberikan.'

Lalu Allah memerintahkan dia dibawa pergi dengan wajahnya terseret sampailah dia dilemparkan ke dalam neraka.

Kemudiannya, seorang yang menuntut ilmu dan mengajarkannya serta membaca al-Quran. Allah memperlihatkan kurniaanya yang pernah diberikan kepadanya.

'Apakah yang kamu lakukan dengan nikmat tersebut?'

'Aku belajar ilmu dan mengajarkannya serta membaca al-Quran kerana-Mu.'

'Kamu tipu! Kamu belajar ilmu supaya dipanggil orang alim dan kamu membaca al-Quran supaya digelar qari. Dan gelaran itu telah diberikan.'

Lalu Allah memerintahkan dia dibawa pergi dengan wajahnya terseret sampailah dia dilemparkan ke dalam neraka.

Kemudiannya, seseorang yang Allah berikan kemewahan. Allah memperlihatkan kurniaan yang pernah diberikan kepadanya.

'Apakah yang kamu lakukan dengan nikmat ini?'

'Tidak ada satu jalan (kebaikan) pun yang Engkau sukai melainkan aku sedekahkan harta pada semua jalan tersebut.'

'Kamu tipu! Kamu melakukan supaya dipanggil dermawan. Dan gelaran itu telah diberikan.'

Lalu Allah memerintahkan dia dibawa pergi dengan wajahnya terseret sampailah dia dilemparkan ke dalam neraka."

(Riwayat Muslim)

gambar hiasan

 

First Entry For This month- July

Assalamualaikum...

Apa khabar kawan2 blogger..sihatt...(gaya tanya tu..macam ramai je yang bace entry aku nie)..hahah...mak jemah xkesah la...ada orang bace ke tak...hihihi..saje suka2 buat entry yang merapu dan merepek ni..sebb nant pada saat aku dah tua..dah bongkok..aku leh bace balik story mory aku mase aku muda-muda dulu..(tu pong klu hidup lagi)..huhuhu..anak-anak aku pon leh bace..hehehe..entah-entah cucu-cucu aku pon leh bace..hahaha...

Pe cite aku nak gtaw entry kali nie erk..hohoho..entah la..biar la..nak merapu je...boring u ollls...huhuhu..skunk nie cuti semester..cuti 2bulan kowt...lame tu...duk kat umah je..suami lak keje..adoyai..kan best klu suami aku cuti gak 2bulan cam aku..leh duk umahhh..tgok muka en suami 24 jam..hahahha.....tp ape kan daya...hidup kami kais pagi makan pagi kais petang makan petang..klu en suami xkeje..kita makan pasir la gamaknya...sob sob sob...

bila dah cuti 2bulan tu..aku ingt nak duk ngan suami sebulan..pastu pas raya nak duk ngan family aku lak sebulan..hooooreeeyyyy...xsabar ase nak balik duk ngan family...mest best..yang xbestnya kena tinggal suami la...adoyaiiii.....xpela..sekali sekala nak jugak ade rase rindu rindan nie...hehhe...lagi pun en suami izin kan....pe lagi....kannnnn...hehhehe.....

nnt pasnie..klu korang tgok aku asyik update entry nie..korang jagn nak menyampah ke ape ke..hahha...itu maknanya aku dah xde keje..jadi keje aku update entry je....okkey...


okkey tata
muka iman pas bangun tdo..umah opah dia..nenek aku..hahha...

thanks 4 reading..:)


Monday, 1 April 2013

#2 Topup GA by NAJAH

assalamualaikum...

apa khabar semua..ari nie aku nak join GA...ari tu dah menang..kali ni kalu xmenang pon xpe..klu ade rezeki..ada la..klu xde rezeki pon xpe..hehhe..join2..dan suka2..meh la..ramai2 memeriahkan GA nie...

sape nak join..click je gambar yang cumil nie..
seperti biase..aku pengguna celcom..:)

Wednesday, 27 March 2013

Hotel 5 Bintang

assalamualaikum..

tadi masa kat kelas aku belajar satu ilmu baru..hehheh..ase macam nak kongsi je kat cnie.....mungkin ada yang tahu..mungkin ada yang belum tahu..n mungkin yang akan tahu (dgn membaca entry aku kali nie)..hehehhe

HOtel 5 BiNtang...mest sape yang dah pegi terasa dirinya glamour gtu lol..hahah...buat pengetahuan semua yang sebenarnya...untuk sesebuah hotel tu mencapai taraf 5bintang...hotel tersebut pertamanya..kena ada arak dalam tu..dan yang keduanya kena ada kolam renang...kolam renang??..op kos la bercampur laki pompuan..ada ke kolam renang islamik yang asingkan laki dan pompuan..klu ada gtahu la erk..lagi satu kalau xde arak..hotel tersebut xboleh nak sampai taraf 5 bintang..jadi buat korang2 kat luar2 sane xpayah nak terkejar2 sgt la nak pegi hotel 5 bintang tu ye...heheh..pergi hotel biase2 pon dah cukup..asal bebas dari air setan tu..okkeh..

saje2 nak kongsi..:)

sekian

thanks 4 reading..

Tuesday, 26 March 2013

Segmen Jom Pilih Hadiah

Assalamualaikum...

yeayy..join segmen lagi..menang atau tak belakang kira..yang penting kita enjoyyy..hihihihi..segmen ape lak yang aku join kali nie...jom tgok...

sape yang nak join jugak..meh la...suke-suke je
seandainya aku menang...aku nak BODY SCRUB D HERB and TSHIRT MUSLIMAH

sekian..:)

Monday, 25 March 2013

Nak Kulit Putih????

Assalamualaikum..

Hari nie aku nak share satu rahsia..macamne nak dapat kulit putih..hehehhee...senang je..xyah nak guna produk mahal-mahal..tak payah nak berhabi duit..xpayah nak bergolok gadai...hehheeh...

mest korang nak tahu sangat-sangat kan...hihihi

caranya ialah....duduk di sebelah orang yang berkulit gelap...hehe..oleh itu dengan sendirinya kulit kita akan menjadi putih dan bersih..hikhikhik....

peace no war
xpercaya...cuba lah...hahaha...berkesan

(gurauan ini xde kaitan antara yang hidup atau yang mati, hanya untuk hiburan semata-mata)


Sunday, 24 March 2013

Aku Dah Gemokkkkk!!!!!!

Assalamualaikum

apa Khabar sahabat-sahabat semua...harap sihat dan slim sentiasa...huhuhu...

sejak dua mejak nie...aku dihujani dengan statement yang berikut
"ayu dah tembam ckit skunk"
"nampak besar  la skunk"
"body ayu xmantain la pas bersalin"
"dulu kecik, skunk dah besar ckit"
"gemuknya ayu skunk"

OMG....aku gemuk sgt ke..huwaaaaaaaaaaa.......

korang bayangkan..masa tu klu kita duk tgh makan nasi...tetiba ada orang cakap statement kat atas...aku compirm...mesti selera korang hilang terus merayap entah ke mana..kan3...klu korang xrase macam tu..maknanya korang xnormal la..hahhaha...okkey gurau2....hihihi..jgn la marah...

masalahnya..bila aku tanya en suami..dia cakap tak gemuk pong..adoiii...ada sekali tu aku cite kat kawan aku..yang en suami xpernah cakap pon aku gemuk...nak tahu ape jawapan kawan aku tu...dia cakap camnie " kak ayu..memang la husben kak ayu cakap kak ayu xgemuk..sebab tiap2 hari dia tgok kak ayu" lebih kurang macam tu la ayat dia....huhuhu..pk punya pk..betul jugak tu...jadi kesimpulannya..aku kena diet la kan...

okkey berat aku sekarang TettTTTtttttt...mne leh bgtahu...malu la nak cakp..tapi yang penting xlebih 60kg lagi la...heheh...aku bercadang nak turunkan berat sebanyak 5kg...tp untuk percubaan aku nak bagi turun 2kg je dulu..hehehheh....

okkey..oleh sebb esok aku dah nak mula diet..jadi hari ni..kena la berpesta...heheh...pesta ape???..hahhaha...pesta makan coklat ..heheh..habiskan stok coklat dalam peti ais la dulu..hahhaha...baru leh diet kan...

insyaAllah..start esok..aku nak diet....yeahhaaaa......ayu bolehh!!!!..ayu boleh!!!!...ayu boleh!!!...

aku xnak bila dah gemuk macam ni baru la sibuk2 nak diet..huhuhu

pe perancangan diet aku...wait n see la...klu diet aku menjadi..baru aku cite pe perancangan diet aku ye..klu x menjadi..aku xcite la kat korang sumer...hehehhe

okkey,,sekian

thanks 4 reading


Saturday, 23 March 2013

Saya Menang!!!!!!

Assalamualaikum..

heheh..entry yang kedua untuk hari nie..okkey ape yang aku nak cite lak kali nie..hikhikhik...aku menang....menang ape????...aku  menang GA..yang diadakan oleh najah..hehehe

first time join peraduan-peraduan cmnie..xpernah terlintas nak menang..aku buat pon sekadar suka2..nak hilangkan boring..hehheh...tup tup tup..menang lak...hihihi..pape pon..time kasih najah...

leh bergayut sakan la malam nie..heeeeee


nie la peraduan yang aku join tu..:)

sekian

thanks 4 reading

Selamat Hari Jadi Ummi

Assalamualaikum....

hohoho..ape khabar semua..dah lama aku nak buat entry ni..tapi kemalasan mengatasi kerajinan menyebabkan entry kali tertunda n tertunda...hhahaha...

15.3.2013..bersamaan ngan besday aku..14.3..bertolak balik kg..sampai pagi..dalm kul 8.30pg..huhuhu..biasa2 dalam kul 5.30 pagi dah sampai dah kelantan..tp disebbkan berlaku kemalangan menyebabkan perjalanan kami lambat ckit...

jadi aku sambut besday aku lambat la ckit...huhu..xpelah..yang penting leh smabut ngan anak dan kelujarga..hehehe...jap nak tunjuk kek..hehhehe..
tadaaaa..hihihi
besday aku kali sambut biasa2 je..kami order pizza makan ramai2..tu je..xsempat la nak prepare..penat kowt..duk dalam bus hampir 10jam..hukhukhuk....klu ikut aty..aku nak buat sendiri kek..baru bes..kek kat kedai xbest..aku buat lagi best..hahahha..okey perasan...

apa hadiah aku dapat kali nie..hehehhe..nak tahu x..kahkahkahakhak..okkey..xnak tahu...xnak bagi tahu...hikhikhikhik..okkey..aku dapat kasut....hihihihi..high heels okkey...aku xnak tunjuk kat cni..nnt bila aku pakai semua tahu yang aku pakai tu hadiah dari en suami..aku nak bagi bayangan je..hhehe...kasut yang aku dapat..macam kasut lisa surihani dalm istanbul aku datang..cuma kasut aku warna putih pink..cam tema kawin kitaorang..hehehh....

okey..sekian

thanks 4 reading..:)

Thursday, 14 March 2013

Yeayyyy!!!! Akhirnya!!!!

Assalamualaikum

Apa khabar semua..lama tak ziarah blog sendiri..biasa la..sibuk...banyak keja...sampai xde masa nak update entry baru..huhuhu...sabor je lah..hehhe

okkey..entry kali ni aku juz nak bagitahu..yang aku nak balik malam nie..ya Allah xsabar sangat nak balik..nak peluk cium baby iman..kali ni aku nak pegang xnak bagi sape2 dah..hahaha...en suami pon xnak bagi jugak...hahahha...

jap.. nak tunjuk tiket..heheh..mengada..tiket pon nak tunjuk..eh2...suka aty aku la...hahahh

tadaaa..ada 4keping tiket..pergi dan balik
kenapa xbalik ngan kete???? hohoho...biasa la en suami ni suka jadikan kereta nie perhiasan je..hahah...xde la...balik ngan bus la best..bila kita balik ngan bas..kita ada banyak masa nak sembang ngan en suami..klu en suami ngantuk leh tdo..xde la penat sangat en suami....hehhehe..8jam kowt perjalanan nak sampai kl..aku yang jadi penumpang pon penat..ape lagi orang yang bawak kete..heheh..

okkey la..semoga perjalanan pergi dan balik kami selamat..doakan kami..hehehhe...

okkey, sekian

thanks 4 reading

Sunday, 10 March 2013

Segmen Aku Gila Buku by FF

Assalamualaikum...

hari ni aku nak join segmen nie lak..cam best je...hehehhe...

klu korang nak join jugak klik je kat gambar di atas tu..
Aku nie bukan la jenis kaki buku sangat..aku xspend banyak mana pon duit untuk buku nie...baru-baru ni aku dapat baucer buku rm250...dengan baucer tu...banyak ada la dalam 5 biji buku aku dapat...ye la buku skunk mahal-mahal jugak..hehhe...

kebiasaan nya..setiap bulan aku akan beli buku solusi la..sebab pe solusi...kerana..dalam buku solusi tu banyak ilmu yang aku dapat...isu yang diutarakan adalah isu semasa...dan yang penting..bila beli buku solusi seperti kita beli banyak buku..klu korang xcaya..korang try la beli satu...harga dia xmahal pon..rm 10 je...aku dah kumpul semua isu kecuali isu 7,8,9,10,11,12,13 dan 14..nant klu ada festival buku..aku akan pegi..nak cukupkan koleksi...

sekian..:)

Topup GA By Najah

Assalamualaikum..

Tetiba asa nak join GA ni...first time kowt...hehehe...klu korang nak join jugak jom la...suke suka je...


klu korang nak join klik la gambar yang comel tu ye..hhehe

owh lupe..saya pengguna CELCOM

sekian....

Saturday, 9 March 2013

Sabar....Ada 5 Hari Je Lagi

Assalamualaikum...

Apa khabar semua..mintak-mintak semua sihat la ye..macam aku nie sihat..tp hati je yang xberapa sihat..tengah merindu kat anak...hohoho...rindu la..anak kowt..

Bila ditolak hari nie..bermakna ada 5hari je lagi nak balik kg...yes3..xsabar sangat nak balik nie..hati dah meronta-ronta...

Semalam adik aku cal..cakap iman dah pandai sebut "ma"..yeayeayea...hihihi..nant tggu ummi balik baby iman pgil ummi la ye..klu xleh sebut ummi sebut "mi" pon jadi lah..hahaha....

Tapi sebelum nak balik minggu nie..ade beberapa pekerjaan yang harus dilaksanakan...semoga semua selesai..xde yang tertangguh-tangguh macam yang minggu lepas..hohoho..tension aku...

Apa yang terjadi minggu lepas..korang nak taw...heheh...meh makcik ayu nak cite...hahhaha...minggu lepas sepatutnya aku kena present..tapi ada beberapa perkara yang xdapat dielakkan..kena tunda minggu depan..huhuhu..saboooo jelah..ye la..penat woiii..duk berdebar..hahah..penat duk prepare lagi..adush...selagi tak present selagi tu tak tenang hati nie...nant bila dah present..senang sikit aku nak fokus kat assignment lak..kan3...klu korang jugak student..mungkin korang jugak dapat rasa apa yang aku rasa..huhuhu..

heheh...macam dah lari jauh dari tajuk je..hahah..okkey okkey..kembali pada tajuk asal..semoga perjalan pergi dan balik aku  dan en suami selamat dan dipermudahkan..amin3

rindu saat-saat macam ni..
okkey la...sekian

Thanks 4 reading..:)

Friday, 8 March 2013

Senarai Kerja Untuk Semester 6

Assalamualaikum...

Firstly, aku  nak ucap SELAMAT HARI WANITA untuk semua wanita kat dunia ni..n kat wanita yang bace entry aku kali ni...berbangga lah anda-anda yang menjadi wanita...sebab ada hari wanita...dan bersedih la wahai lelaki..sebab xde hari lelaki...hahhaha..(gelak jahat)..eh3..memang xde erk hari lelaki...ke aku yang ketinggalan zaman..hohoho....

Sekarang nie aku duk kat luar library zaaba...hohoho..lepak-lepak dulu sambil tunggu en suami datang ambik..hehehe..lepak ngan sape???...huhuhu..sorang-sorang je...sebab duk sorang la aku nak buat entry nie...klu duk ngan kawan..mane leh menaip..mest la sembang ngan kawan aku..huhuhu..kecian kan xde kawan..hohoho...

okkey la..kembali kepada topic asal la...sebenarnya aku nak buat senarai kerja untuk semester 6....nant senang nak buat jadual kerja...xde la kalut sgt masa nak hantar nant kan...kenapa aku buat senarai kerja..ye laaaa....kerja banyak kowt...klu xrancang betul2..boleh stress..hahha...xmooo la stress2..xbaik untuk kesihatan...kan3...

haaaa..nie dia senarai kerja aku

1- EKONOMI MALAYSIA DAN ISU-ISU SEMASA
     a) individu
        i- assignment ( pembangunan modal insan dalam era k-ekonomi)
        ii-present (pembangunan modal insan dalam era k-ekonomi)
        iii- test
     b) kumpulan
        i- artikel review
           *jurnal bm ( pengangkutan di bandar : isu dan penyelesaian)
           *jurnal bi (rail and multi modal transport)
       ii- present
           *bab 3
           *bab 9

2- PSIKOTERAPI ISLAM
     a) individu
       i- terjemah kitab
       ii- forum dalam spectrum (3x)
     b) kumpulan
       i- present
       ii- buku scrap

3- PEMIKIRAN EKONOMI
    a) kumpulan
      i- present (M.A.Mannan)
      ii- assignment (M.A.Mannan)

4- KAEDAH FIQH DALAM EKONOMI
    a) individu
      i- ujian
      ii- assignment (keyakinan tidak hilang dengan keraguan)
      iii- present (keyakinan tidak hilang dengan keraguan)
      iv- 10 latihan dalam spectrum
           *terjemah kitab

5- URF WA MASLAHAH
     a) kumpulan
       i- present (مدى اعتبار العرف وأقسامه)
       ii- assignment (مدى اعتبار العرف وأقسامه)

6- QAWAID FIQH
     a) assignment
     b) test

4minggu kuliah ni lah kerja-kerja yang aku dapat..semoga selesai la semuanya..aminnnn...klu ada pertambahan nant aku update..hahaha....gaya tu... macam ada orang nak tgok sgt blog aku nie..hahhaha... xpelah untuk tatapan peribadi

gambar mase buat asemen semester 5
 okkey, sekian

thanks 4 reading..:)






Ummi Mintak Maaf Sangat-Sangat Abi

Assalamualaikum

Apa khabar semua..sihat x..hah!!..xsihat...klu xsihat..rajin-rajin g klinik..n pas klinik tu..kena la rajin makan ubat jugak...hehehe

ari ni aku nak story satu lagi cite...

Tadi, en suami mintak isteri dia goreng kan cha kuew tiaw...kebetulan pulak..time tu aku rajin sgt nak masak..hahah..biasa-biasa malas je..mungkin sebab esok xde kelas kowt sebab tu yang jadi rajin 2..hehehe..

jadi..aku masak la apa yang suami aku mintak tu...masak punya masak..akhirnya siap la cha kuew tiaw aku tu...pas masak aku hidang la untuk suami aku tu...biasa-biasa kita orang makan sama-sama..tp malam ni aku rasa nak diet..mungkin dapat banyak komen dari kawan-kawan yang cakap aku makin berisi..tu yang jadi tak lalu makan tu...

lalu...suami aku makan la cha kuey tiaw tu..heheh...aku tanya suami aku sedap ke tak..dengan muka yang selamba je dia cakap...sedap..xde pon tunjuk mimik muka yang pelik..hohoho...banyak kali jugak la aku tanya sedap ke tak..dan banyak kali jugak la suami aku cakap sedap...al maklum la..aku nie jenis xsuka rasa makanan pas masak..hahahha...

lama kemudian tuh...tgok dalam pinggan suami aku dah tinggal sikit...tiba-tiba datang peragai ngada-ngada...konon nak mintak suap la..hahhaha..mengada kan..hahhaha...jadi suami aku suap la..hohoho...ya Allahhhh...masuk je cha kuey tiaw tu dalam mulut....xboleh nak cakap...masinnya ya ampun..xboleh nak telan..boleh pulak suami aku habiskan satu pinggan...hahhaah......kecian suami aku...ummi mintak maaf la abi..ummi xsengaja..serius...huhuhu...

lepas aku makan tu aku cakap la kat suami aku..."abiiiiii...masin nyaaa...kenapa xcakap...(sambil gelak)"...suami aku dgn muka xbersalah cakap.."boleh kena darah tinggi abi kalau macamnie sokmo"..hahahha....


moral of the story : rasa makanan sebelum bagi suami makan...

sekian

thanks 4 reading

Monday, 4 March 2013

Saya bukan SEnyum Kat Awak Lah

Assalamualaikum...

hari nie nak story satu cite..bg aku agak2 lucu..jap aku nak gelak dulu..hahahhahahha....hari sabtu semalam..2.3.2013..aku ajak en suami p beli barang dapur kat mydin subang...sampai je kat mydin hp aku habis bateri...jadi sangat susah la bila hp xde bateri nie kan...

aku start gerak g mydin dalam kul 2.30 petang..pas solat zohor kat umah...sampai dalam pukul 3,30 macamtu la..jalan jem oiii..hoho..ari sabtu pon jem..ape la...dah la sampai lambatkan..pastu duk cari2 mesin atm..En suami nak kuarkan duit...ape lagi duk main turun tingkat la aku ngan en suami..cari mesin atm..last2 jumpa jugak...punya la susah nak cari mesin atm..kan3...ye la..mydin kat subang skunk sedang dinaik taraf...banyak benda n kedai yang dah berubah kedudukan...tu yang jadi darak tu...

bila masuk waktu asar..suami tinggalkan aku shopping sorang2 kat mydin tu..dia suh aku cari barang apa yang nak beli...jadi aku ape lagi..ambik kesempatan lah..hahhaa..ambik barang sebanyak2 nya...hahhah..bukan selalu kan boleh buli suami...khakahakahakah..gelak jahat...lepas suami aku siap solat asar..giliran aku pulak yang p solat..sebelum berpisah tu..dah janji la nak jumpa kat mne..ye la..alat komunikasi xde bateri...memang susah..hohoho...

lepas siap solat..aku ngan en suami..sambung shopping la...shopping punya shopping dah masuk waktu maghrib...jadi en suami suh aku g solat dulu..sementara suami aku duk beratur nak bayar..ramai orang oiii..beratur pon panjang...aku tinggalkan suami aku beratur kat kaunter 21..hahah..ingt no kaunter kowt..ye la..takut tak jumpa..nant susah maaaa.....pas solat..aku pon pergi lah jumpa en suami kat kaunter 21..hohoho..xsiap lagi bayar barang...jadi kami tukar giliran la...suami aku lak...pergi tanpa meninggalkan pesan..nak jumpa kat mne..ayoyoyo..ape la...mati akal si isteri...hohoho..pk punya pk..aku pon buat keputusan nak tggu suami aku kat lift tingkat 1...kebetulan lak kat situ ada kerusi..leh la duduk rehat...

tggu punya tunggu..muncul lahh en suami....dari jauh lagi bila en suami nampak isteri terus senyum..aku ape lagi..sebagai isteri yang mithali..balas la senyum suami aku tu..hahahhaha...kebetulan pulak..kat depan aku duduk..ada 2orang lelaki berjalan kearah aku...dah apa yang aku past...salah sorang dari lelaki tu..senyum kat aku..mungkin dia nak balas senyum kowt...hahha...tgok keadaan yang agak mengelikan hati tu...aku terus tunduk..nak tergelak..tapi tahan je..hahah...pastu suami aku pong sampai kat tempat aku duduk...dan aku tgok lelaki yang senyum kat aku tu cam merah padam muka..hahhaha..malu kowt..hahaahha..tapi lelaki yang senyum tu agak2 hensem la..hahha..nasib baik  aku bini orang..hahhaha...(jangan marah abi...walau cmner pong abi la lelaki yang paling hensem kat hati umi)...hahahahha

pinjam ngan pakcik google..


okkey la...habis cite..sekian

saja2 nak perasan....hahhahah

Thanks 4 reading

Saturday, 2 March 2013

Melancong ke Syurga Dunio

Assalamualaikum...

Yes...kali ni aku nak cite pengalaman aku melancong ke Syurga dunio..best woii..masa perlancongan singkat je..dalam satu jam setengah..serius best..klu ada peluang aku nak pegi lagi...

Haaa...menarik kan..mest korang xsabar nak tahu ke manakah aku pegi..hahahha...okey2...sabar2...hahah...

bile aku p melancong..heheh..aku p melancong mase balik kg ari tu la..cuti raya cina ari tu..bape ari bulan erk..jap nak check tarikh...emmmmm...11.2.2013

Pengalaman bermula bila ditinggal En suami kat rumah mak mertua bersama nurul iman dan adik-adik ipar..biasa la..si isteri nie xboleh kena tinggal lame2..klu tak mula la meracau...hahhah..dasyatkan..xde lah...gurau je..bile hilang ape kita buat..mest la cari kan..ya..betul..pandainya...klu nak cari..xleh bawak baby iman..bahaya..jadi aku tinggal baby iman ngan adik ipar jap...lagi pon dorang duk tengah syok main ngan baby iman..xkan aku nak kacau pulak..jadi aku pon meneruskan pencarian en suami dengan pertolongan adik ipar aku yang paling kecik sekali...aku panggil dia cik su.....

masa dalam perjalanan mencari en suami..aku terjumpa satu jambatan emas..hahhaha...nak tgok....
tadaaaa...nie dia jambatan emas
kalau nak ikut jambatan nie..kena berjalan dengan sopan sekali....klu xjalan dengan sopan..makan kita akan jatuh la ke dalam lubuk yang mewangi..hahhaha....apa yang pasti..lepas lalu jambatan nie..kepala aku jadi pening dan berpusing..hahah..seram pong ada..hhahaha....

haaa..bukan senang nak sampai ke syurga dunio nie taw...heheh...setelah merentasi jambatan emas..aku nampak la suami aku duk seberang sungai..nak tahu suami aku duk buat ape....jap nak tunjuk..
tadaaaa...tengah kupas buah-buah syurga..hehehe

serius aku macam tak percaya yang en suami pandai buat kerja-kerja camnie..hahha..tp xberapa nak gentle sgt la...sebab pakai sarung tangan..hahha...rupa-rupanya en suami tolong emak dia kupas buah kelapa kat kebun arwah datuk dia..rajin pulak aku tgok suami aku nie..kahkhakahkahak...aku pong duk la melepak same sambil mulut potpet potpet..hahha..sebab nak makan buah syurga yang muda..hahha...dapat tak aku makan buah syurga tu....hehhe..mest la dapat..rezeki katakan..masa tu ada monyet sedang panjat kelapa..mintak tolong monyet tu la..dapat jugak aku merasa...skunk nak tunjuk gambar je...

bile pas buat keje..makan buah yang baru jatuh..memang sedap..manis sgt



kita orang xbawak sudu..jadi gne kulit kelapa tu la buat sudu..

korang nak..hahha...rase dia xsame macam makan kat kedai

ni lah hasil selepas dimakan..aku sempat habiskan 3 biji..hahahah
okkey..sekian..hehheh...pengalaman yang paling best...lain kali nak pegi lagi...serius...pas hbis makan kelapa tu..kami balik solat zohor...hehehe..

saja cerita tuk  bakal cucu cicit nant..hahhaha...

thanks 4 reading

Thursday, 28 February 2013

Saya Seorang Student

Assalamualaikum...

haaa...nie adalah seorang student..hahhaha
Hari nie hari khamis kan..maknanya.....dah dua minggu kami start kuliah..skunk ni masih minggu add drop lagi...semester nie aku ambik 20 jam kredit..banyak kan...hahahah..banyak la jugak..tp orang yang kat luar-luar sana ambik lagi bnyak dari aku kowt..nak tgok ke..jap erk nak tunjuk subject sem ni..tp klu bagi yang xnak tgok xpela (majok 5saat)...:P
haaa..nampak tak..klu xnampak..pakai spek or bg yang dah pakai spek p tambah power..hahhaa
biase la..setiap semester..ade subject yang meng'tension'kan..ada subject yang menyenangkan...bagi aku la..dalam banyak-banyak subjek yang aku ambik...EKONOMI MALAYSIA DAN ISU-ISU SEMASA adalah subject yang paling tension..nak tahu kenapa..hahhaha..rahsia lahhh...

minggu depan aku dah start kena present untuk subject KAEDAH FIQH DALAM EKONOMI..mintak-mintak sumer berjalan ngan lancar..dah la sorang-sorang....huhuhu..takoottt...ish2..ape nak takut..semua yang kat depan kita tu orang la cik ayu oiii....hahha...entah ayu nie....ape yang penting buat persediaan betul-betul..jadi kan perbentangan pertama adalah perbentangan yang paling hebat..ape macam..ade berannnn....hahahaha.......insyaAllah..Ayu boleh!!!..Ayu boleh!!!...Ayu boleh!!!..hehehe..

esok dah nak start cari bahan tuk present n nak cari bahan tuk assignment sekali ..biase la..sambil menyelam minum air katakan..hehheh...semoga dipermudahkan pencarian esok..amin3X...

saja-saja nak buat entry..:)

thanks 4 reading

Wednesday, 27 February 2013

7 Perkara yang Membawa Kemuliaan

Assalamualaikum

Perkongsian ilmu untuk hari nie..:)

Sesiapa yang memelihara 7 perkara, dia akan menjadi orang yang mulia di sisi Allah dan di hadapan malaikat dengan perkara berikut :

~diampunkan dosa meskipun sebanyak buih di lautan
~merasakan nikmat ketika melakukan ketaatan
~hidup dan mati dalam kebaikan

haaaa..nak tahu tak 7perkara tersebut...
Ape???
tak nak tahu..ish3..biar lah..nak bagi tahu jugak..hohoho

pertama :  membaca bismillah setiap kali memulakan sesuatu perkara

kedua : mengucapkan alhamdulillah setiap kali selesai melakukan sesuatu

ketiga : beristiqhfar apabila melakukan setiap perkara yang tidak bermanfaat

keempat : melafazkan insya-Allah apabila berjanji tentang sesuatu hal

kelima : membaca hawqalah (la hawla wa la Quwwata illa billah) setiap kali mendapat sesuatu yang tidak disukai

keenam : mengucapkan inna lillah (inna lillah wa inna ilaih raji'un) pada setiap musibah

ketujuh : melafazkan syahadah (la ilaha illa Allah Muhammad Rasulullah) pada waktu siang dan malam

tu je..hehhe....senangkan...okkey..mulai hari ni..jom kita sama-sama amalkan...ha!!!..dah amal dah..ooo..alhamdulillah bagus la klu dah amal..tp bagi yang sesape yang belum amal lagi..jum same2 kita..hehhe...tp kita kena ingat nak buat senang..tapi nak istiqamah dalam sesuatu amalan yang susah...semoga kita semua istiqamah...amin..amin...amin...

gambar hiasan..kehkhekhek
saje nak kongsi-kongsi

thanks 4 reading....

Tuesday, 26 February 2013

Ingat Taw!!!!

Assalamualaikum....

saje kongsi-kongsi sebagai pengalaman lucu  n kelakar..dan jugak peringtan tuk en suami

14.3.2013..
tarikh yang kat atas en suami dah janji nak balik kg sama2...
so abi..ingat taw tarikh ni..xbalik siap abi..xnak kawan dah pasni...ingt abi...

so ape yang si isteri akan lakukan untuk memastikan supaya en suami dapat balik kg same..hahhaha....jadi tiap2 hari aku akan ingt kan suami aku tentang tarikh tu...dan tiap kali aku ingtkan en suami...mest berlaku dialog camnie..hahhaha

umi : abi ingt taw 14.3 nant kita balik same
abi : insyaAllah
umi : janji taw abi balik taw..balik..klu xbalikkkk...haaaa...siap abi....
abi : insyaAllah...
umi : abi nie..jangan insyaAllah saje..insyaAllah balik taw...insyaAllah balik...
abi : InsyaAllah
umi :abi cakp cmnie la...insyaAllah balik...
abi : insyaAllah

dipendekkan cite..insyaAllah saje lah perkataan yang kuar dari mulut en suami...

nak dijadikan cerita...aku suh suami aku tolong belikan solusi isu 53...lalu suami aku pon beli la..mula2 dapat solusi tu..bace dulu tajuk utama cite tu dulu..pastu..suami aku yang ambik bace..hoho..aku pong duk main la fb...mase duk main2 fb tu..aku dgr suami aku duk ulang satu ayat dalam majalah solusi...
"melafazkan insyaAllah apabila berjanji tentang sesuatu perkara"
hahhah..tu la ayat yang suami aku duk ulang2 tu..mula2 aku xfaham lagi..bila aku perhati n dgr betul2..baru aku tahu..yang suami aku tujukan ayat tu kat aku..hahhaa.....pastu boleh dia tergelak...eee..geram ase...tp pape pong...janji abi kena ditepati...klu abi xtepati..umi capati abi nant..hahhaha...tggu la abi...:P

janji taw abi!!!
saje tulis-tulis..:)

thanks 4 reading

Monday, 25 February 2013

Semangat Semester 6..

Assalamualaikum...

hohoho..dah berlalu minggu pertama semester 6 aku...serius..minggu pertama yang agak teruk jugak la..aku demam kowt...demam rindu mungkin..ye la berjauhan dengan iman...huhuhu...rindu punya pasal...

Alhamdulillahhh..demam dah semakin okey walaupun mual-mual and loya-loya masih ade lagi..tapi xtahu lak..npe tetiba semangat untuk belajar berkobar-kobar..xsabar nak tunggu ari esok..semoga aku kuat..amin2...

buat baby iman....ummi akan buktikan yang ummi akan belajar sungguh-sungguh..supaya suatu hari nant iman dapat berbangga dapat ummi macam ummi..hehehe..insyaallah....ummi akan buktikan..ape yang penting skunk..belajar untuk dapat  ilmu banyak-banyak..bukan hanya untuk exam semata2..chaiyok chaiyok chaiyok...yes!!!!! ummi boleh iman....

always luv u

~Iman la sumber kekuatan Ummi~

sekian

Sunday, 17 February 2013

5 Bulan 11 Hari = 8.1 Kg....OMG!!!!!!


Assalamualaikum......

Tadi pegi check-up baby iman untuk 5bulan...nurse nak cucuk..pape hal tgok gambar baby iman dulu..hahahha
gambar  baby iman sebelum g cucuk


pagi tadi baby bangun awal sangat.. biasa-biasa baby iman bangun tdo kul 11pagi..tapi hari nie..kul 8pagi dah bangun..semangat nak kena cucuk katakan..haaha..bangun pagi tu..aku terus mandikan iman dengan air sejuk je..hahhah..kena ajar air sejuk la pulak..asyik air suam je..nant manja sgt jadinya.

pas mandikan tu..baby iman tdo balik sampai kul 11.30pagi...dalam keadaan mamai baru bangun tdo..aku pon bawak baby iman g hospital kerajaan kat kampung..mase aku pegi tu..dah xde orang..mula2 nurse timbang baby iman..nak tgok penimbang x..hahhaha..ape la..penimbang pon nak tgok...hahha..xpe la..aku nak tunjuk jugak..alang-alang aku dah ambik gambarnya..korang tgok la...

ini dia..xsama ngan penimbang kita...
mula-mula nurse timbang..dia cakap berat baby iman 8.5kg...hohoho...mungkin lepas tolak baju kowt..berat baby iman 8.1kg...pampers nurse suh bukak..jadi xyah tolak la berat pampers tu..

kemudian nurse ukur tinggi iman..
nie haaa..baby iman duk dalam alat pengukur timggi
tinggi baby iman 68cm je..xlah tinggi mana..tapi tinggi la jugak...hehehhe...

skunk..tibe lah masa yang dinant-nanti...baby iman kena cucuk..hahhaha...
tunjuk peha dulu..hahhah

masa nie nurse tgh cucuk baby iman
pas kena cucuk tu..aku ingat baby iman nangis la..tp upe-upenya..dia leh buat muka xde pape berlaku..hahaha..siap boleh senyum lagi tu..hahha

tp masa nak balik nurse bagi ubat demam kat iman takut demam...mintak-mintak la xdemam..amin3x

sekian....

Thanks 4 Reading....

Saturday, 16 February 2013

Terima Kasih Tok Abah

Assalamualaikum...

Hari nie ajak ma ngan abah pegi shopping barang aku..hahhah...asyik shopping barang iman je..ummi dia pon nak barang baru gak..hahhah...ummi pong kena la jugak melawa..nant laki lari...kan3...

biasa2 orang cakap..orang yang dah kawin..xyah nak melawa sangat la..kan dah ada suami..salah tuuuuuu makcik pakcikkkk...orang yang dah kahwin la yang kena melawa..sebab pe..untuk jaga imej suami kita la...nant orang tgok..eh3...isteri sape tu...comotnyaaaa...haaa..nant sape yang malu..en suami jugak kan...(kt depan suami lagi la kena melawa)..klu x suami cari lain..jgn lupa ye puan-puan..suami ade 3 kuota lagi..sebab tu kita kena jaga-jaga..hehehhe...

Dalam shopping barang2 aku..ternampak la tilam bear yang cumilll sangat...hahahha...sesuai untuk iman..laluuuu..hahahh..nak tahu ape yang aku buat..jeng4...hahahha...aku bodek abah aku la...bodek punya bodek..akhirnyaaa..dapat la baby iman merasa tido kat tilam yang empuk lagi cumil yang berwarna pink...nak tgok..jap erkkk....

tadaaaaa!!!!!
cumil kan..tgok tilam iman...ada kepala, ada tangan, ada kaki, ada ekor..pastu yang paling penting..bear nie ada 2 ekor anak yang cumil..satu duk kat kepala iman..satu lagi duk kat dalam pelukan iman..hehheh.....sebelum tdo tadi iman siap main-main lagi ngan anak teddy bear yang cumil tu...hehehe

pape hal ponggg time kasih tok abah..lain kali belanja lagi erk..hihihi...

okkey tu je..
Thanks 4 reading..:)

Thursday, 14 February 2013

Sakitnya Rindu

Assalamualaikum w.b.t

Cam jiwang je tajuk..hahahha...tp itu la yang aku rasa skunk..hanya orang yang sedang merindu je akan rasa sakit nya..huhuhu...

Semalam suami aku dah balik kl..jadi tinggal la si isteri ngan anaknya kat kampung...hohohoho....sedih woooo...nak menitis air mata tgok en suami cium iman berulang kali....tp apakan daya..masing-masing ada tanggungjawab...xsabar nak jumpa abi kat kl...tggu ummi taw..sehari bagaikan setahun lamanya.. ya Allah..ya Allah..ya Allah....hukhukhukhuk...

cinta hati
Thanks 4 reading

Tuesday, 12 February 2013

Adik Ke?????

Assalamualaikum w.b.t

Semalam aku shopping baju tuk baby iman...sebab baju dia skunk banyak sangat yang dah ketat. Kesian tgok dia pakai baju kecik2...nampak seksi lak..hahha..aku pegi pon dah lewat..dalam kul 7 malam baru bertolak. Pastu jalan jem pulak..lambat jugak la sampai..dalam kul 7.45 malam baru sampai...

Jadi kami pong pegi singgah kat masjid dulu..nak solat maghrib...aku pegi ngan adik aku..ikah ngan mimi..jadi nak solat bergilir2 la jaga iman..mase adik aku duk solat..aku yang jagakan baby iman..sambil jaga tu..ada seorang budak kecik duk main-main ngan iman..iman lak nampak cam hepi je..jadi aku biar la dorang main sesama..pas tu mak budak kecik tu datang..dia pon datang la sembang-sembang ngan aku... nak tahu ape yang aku sembang..hahahhha

makcik : berapa bulan ni dik?
aku : baru 5 bulan makcik.
makcik : nie adik ke?
aku : eh tak la nie anak saya.
makcik : laaa...muda teng teng agi maknya..
aku : (senyum) xperlu kata apa-apa.

hahhhahah....yang nie pong nak citer ke..hahahha..eh3..suka hati aku laaa..hahahhah....

Anak ummi abi

Saturday, 9 February 2013

Jejalan Ke ICT

Assalamualaikum w.b.t

Tgok tajuk pong dah tahu kan ape aku nak story hari ni...hehhe...yang sebenarnya ini bukan first time aku pegi ICT..dah banyak kali kowt...tp kali nie special ckit..hehehe..nak tahu kenapa..sebab aku pegi ngan baby iman..hehhehe..suke3....

Macam biase..xrancang langsung..sebab klu perkara yang aku rancang harus lah xjadi..baik xrancang langsung...huhuhu....semalam en suami gtaw..siap2 kita p ict malam ni..mak aiii...mahu xmelonjak hati aku ni..suke kowt....leh kuar dari penjara batu nie..hahhah....

aku pegi pon dah lewat dah..dalam kul 12 malam  sampai kat sane..baby iman lak..masuk je dalam kete terus Zzzz..hahhaha..camne leh x tdo..aircond..harus lah tido..hahhaha..lagipon dah malam kan..

Bile dah siap parking keta sumer..aku tgok baby iman dah bangun dah dengan mata yang bersinar-sinar..mula2 baby iman nampak cam takut...sebab dia pegang aku kuat giler...memang aku yakin 100%..baby iman takut..mungkin dia pelik kowt..lampu banyak sgt..hehehhe...pastu pe lagi..kami pusing2 la area ict tuh...ramai jugak orang...lampu dia pon dah makin cantik...makin banyak...permainan pon banyak...

baby iman sibuk duk tgok lampu

nie baby iman...sumer lampu dia nak pegang...ish3...

heeeee..:)



lampu matahari ni cantik..:)
okkey la..tu je kowt..xtahu nak cite pe...yang penting best..hehe..aku balik umah dalam kul 1.30pagi..mase bawak baby iman p ict nie baby iman baru 5bulan 5hari...

sekian...

thanks 4 reading...:)